«Συνεργαζόμαστε με έναν οργανισμό χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος έχει συγκεντρώσει και διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων τοπικών, περιφερειακών και διεθνών επενδύσεων, το οποίο επιθυμεί να επανεπενδύσει μέσω επενδύσεων χρηματοδότησης έργων σε τρίτους επενδυτές, και επιχειρήσεις», έγραφε ο «Μάξιμος Σαράφης».
Είναι απόσπασμα από την επιστολή που έστελνε ο «Μάξιμος Σαράφης», σε υποψήφια θύματά του, θέλοντας να τους πείσει για το πλάνο της... «μαϊμού»- χρηματομεσιτικής εταιρείας που υποστήριζε πως εκπροσωπούσε. Ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis, παρουσιαζόταν ως «σωτήρας» σε επιχειρηματίες που είχαν πληγεί από τον covid, την ενεργειακή κρίση και τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και κατάφερε με ψεύτικες υποσχέσεις να αποσπάσει τουλάχιστον 800.000 ευρώ για τη δήθεν διευκόλυνση έκδοσης δανείων με ευνοϊκούς όρους.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, έφτασαν στα ίχνη του τον περασμένο Δεκέμβριο, ακολουθώντας πληροφορίες για παράνομη δανειοδότησή επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι θύματα του κυκλώματος έχουν πέσει 7 επιχειρηματίες, όμως όπως φαίνεται να προκύπτει από συμφωνητικά εταιριών και ονόματα που εντοπίστηκαν στις κατ' οίκον έρευνες της Αστυνομίας, ο αριθμός των εξαπατημένων, αγγίζει πιθανότατα τους 15. Για αυτό το λόγο αναμένεται το επόμενο διάστημα να ζητηθεί η δημοσιοποίηση του προσώπου και των στοιχείων ταυτότητας του «Μάξιμου Σαράφης», για να διαπιστωθεί εάν και άλλοι επιχειρηματίες που έχουν πέσει στην ίδια παγίδα θα τον αναγνωρίσουν.
«Θέλετε να μας χαλάσετε την δουλειά... »
«Θέλετε να μας χαλάσετε την δουλειά μας και το δάνειο μας, είστε από ανταγωνιστές μας», είπε ένα από τα θύματα της απάτης στους Αστυνομικούς, επιμένοντας ότι η συμφωνία που είχε συνάψει με την... ανύπαρκτη χρηματομεσιτική, ήταν... ευκαιρία ζωής. Είναι ενδεικτικό ότι 6 από τα 7 ταυτοποιημένα θύματα του «Σαράφη» δεν αντιλήφθηκαν ποτέ ότι είχαν εξαπατηθεί. Πρόκειται για επιχειρηματίες από την Κρήτη, την Πρέβεζα και την Αθήνα, μεταξύ των οποίων ένας έμπορος τυριών, ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου της πρωτεύουσας, μια τουριστική επιχείρηση, άτομο με δραστηριότητα στην εστίαση, αλλά και μια εταιρεία με λογισμικό τυχερών παιχνιδιών.
Ένα από τα θύματα έφτασε στο σημείο να πουλήσει το σπίτι του και έμενε σε ενοίκιο για να μπορέσει να πληρώσει ότι του ζητούσε το κύκλωμα. Από τα παραμύθια του Μάξιμου, γλίτωσαν μόνο όσοι απευθύνθηκαν στην πρεσβεία της Ελλάδας στα Η.Α.Ε. και ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει εταιρία.
«... έχω πέσει και εγώ θύμα των αλλοδαπών»
«Αν ισχύει κάτι τέτοιο, έχω πέσει και εγώ θύμα των αλλοδαπών από το εξωτερικό», υποστήριξε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας ο 50χρονος «εγκέφαλος» της παράνομης δράσης. Ο «Μάξιμος» είχε αναλάβει το... «ψάρεμα» των υποψηφίων θυμάτων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Υποδεχόταν τους επιχειρηματίες στο πολυτελές γραφείο του στην Πανεπιστημίου και τους παρουσίαζε το πλάνο. Οι δύο συνεργοί του, εμφανίζονταν ως... γνώστες των ιδιαίτερων συνθηκών των οικονομικών συναλλαγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένας από αυτούς μάλιστα, ισχυριζόταν ότι ζούσε στη χώρα επί σειρά ετών και πως η σύζυγός του εργαζόταν στην ανύπαρκτη εταιρεία.
Παράλληλα δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος μιας δικηγόρου από την Κύπρο που εκταμίευε τα χρήματα, φίλης του πλαστογράφου του κυκλώματος και ενός... Ινδού που εμφανιζόταν ως διευθυντής δανείων, ο οποίος έκανε βιντεοκλήση με θύματα για να τους καθησυχάζει.
Σε βάρος των τριών συλληφθέντων, ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και απάτη, αλλά και για το πλημμέλειμα της πλαστογραφίας. Πήραν προθεσμία να απολογηθούν στον Ανακριτή το ερχόμενο Σάββατο.
Μαϊμού εταιρεία με... ιστοσελίδα
Τα μέλη του κυκλώματος είχαν δημιουργήσει ακόμα και ψεύτικη ιστοσελίδα για την μαϊμού χρηματομεσιτική στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην οποία μάλιστα εμφανίζονταν... Δ.Σ., παροχές, αλλά και διευθύνσεις. Παράλληλα είχαν δημιουργήσει 7 εικονικές ασφαλιστικές δανείων, με κοινές διευθύνσεις, στους λογαριασμούς των οποίων γινόταν η κατάθεση των χρημάτων, ενώ προχωρούσαν σε κάθε είδους πλαστογραφία εγγράφων.
Η ανύπαρκτη εταιρεία υποστήριζε ότι δίνει δάνεια πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματίες που δεν είχαν δυνατότητα δανειοδότησης στην Ελλάδα. Ο Μάξιμος, βάσει προσυμφώνου, έβαζε στη τσέπη 100 χιλιάδες ευρώ ως μεσάζων. Για την Ασφάλεια Δανείου τα θύματα πλήρωναν 18,5 χιλιάδες ευρώ, για τη φορολογία 55 χιλιάδες και για την αδειοδότηση ακόμη 18,5 χιλιάδες. «Το δάνειο σου είναι σε ένα ομόλογο μαζί με άλλους.
Κάποιος από τους άλλους δεν εξοφλεί και γι αυτό το λόγο έχει «κολλήσει» η υπόθεση σου. Δώσε μας άλλες 25 χιλιάδες ευρώ για να απαγκιστρωθεί το δάνειο σου από το «κολλημένο», έλεγαν σε ορισμένες περιπτώσεις στα θύματά τους οι απατεώνες όταν ήθελαν να αποσπάσουν και άλλα χρήματα.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.