Στη χώρα μας υπάρχουν 5 Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού τετραετούς φοίτησης που εντάσσονται στις σχολές και των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων στις Πανελλήνιες 2023. Πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα (Ε.Κ.Π.Α.), στη Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ.), στις Σέρρες (Α.Π.Θ.), στα Τρίκαλα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και στην Κομοτηνή (Δ.Π.Θ.). Επίσης στην Κύπρο, Επιστήμη του Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ,Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Frederick University (Λευκωσία).
Οι σπουδές στα τμήματα αυτά οδηγούν στο επάγγελμα του γυμναστή το οποίο ανήκει στα κορεσμένα επαγγέλματα αλλά σήμερα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για τους χιλιάδες απόφοιτους εάν θέλουν να έχουν μια επιτυχημένη καριέρα. Η λύση πλέον βρίσκεται στα μεταπτυχιακά καθώς ενας «απλός» γυμναστής δύσκολα θα μπορέσει να βρεί μια καλή κάτι που πλέον αφορά και στο επάγγελμα των personal trainers. Παραδοσιακά οι γυμναστές έβρισκαν απασχόληση στα σχολεία ή σε γυμναστήρια. Σήμερα εκτός από τον χώρο της εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε διάφορες επιχειρήσεις και οργανισμούς όπως Αθλητικές Ομοσπονδίες, Αθλητικές Ομάδες και Ενώσεις, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Επιχειρήσεις Αθλητικού Τουρισμού, Παιδικές Κατασκηνώσεις, αλλά και ως επιστημονικοί συνεργάτες σε εργαστήρια φυσιολογίας και βιοκινητικής. Όλα αυτά όμως περνούν μέσα από τα μεταπτυχιακά.
Σχεδόν όλα τα τμήματα σήμερα παρέχουν μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις σε πλήθος σε τομείς όπως η Βιολογία της Άσκησης, Ειδική Αγωγή, η Αθλητική Ψυχολογία, η Αθλητική Διατροφή , Στατιστική και η Ανάλυση Δεδομένων, Αθλητικός Τουρισμός, Διαχείριση Τραυματισμών Αθλητών, ψυχολογία αθλητισμού κ.α . Μάλιστα πολλά τμήματα διενεργούν εξαιρετικά μεταπτυχιακά προγράμματα πολλά εκ των οποίων σε συνεργασία με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα πάρα πολλοί απόφοιτοι παρακολουθούν μεταπτυχιακά στην Ειδική Αγωγή.
Το επάγγελμα του γυμναστή
Την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται μεγάλο ποσοστό απορρόφησης στον δημόσιο τομέα, ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ επιλέγουν την ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή με σκοπό να αποκτήσουν το δικαίωμα να εργαστούν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) και στα Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.). Το ίδιο ισχύει και για την Αθλητική Ψυχολογία (Sports Psychology). Οι επαγγελματίες αθλητές επιφορτίζονται καθημερινά με πολλές υποχρεώσεις και καθήκοντα. Οι στερήσεις, η πίεση, ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, οι τραυματισμοί, αλλά και μία ενδεχόμενη αποτυχία, είναι μερικοί από τους παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στην απόδοση τους αλλά και στην ψυχολογία τους. Η Αθλητική Ψυχολογία επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως τι παρακινεί έναν αθλητή να βελτιωθεί, να βρει κίνητρα για να εξακολουθήσει να προσπαθεί και πώς συνεργάζεται μια ομάδα.
Ουσιαστικά μελετά τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση και την ευεξία των αθλητών, διερευνώντας θέματα αυτοπεποίθησης, κινήτρου, συγκέντρωσης και άγχους, στοχεύοντας στο να βοηθηθούν οι αθλητές για να βελτιώσουν την απόδοσή τους και να ανταπεξέλθουν σε καταστάσεις υψηλής πίεσης. Ακολουθούν μεταπτυχικά όπως αυτό της «Βιολογίας της άσκησης». Τέτοιο μεταπτυχιακό διαθέτει στους αποφοίτους και το πανεπιστήμιο της Αθήνας. Επιδιώκει την κατάρτιση και μύηση νέων επιστημόνων στη Βιολογία της Άσκησης προσφέροντάς τους ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών επιλογών έτσι ώστε:
α) να κατανοήσουν σε βάθος τις βιολογικές προσαρμογές κατά τη μυϊκή προσπάθεια, άμεσες και μακροπρόθεσμες, καθώς και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν και τους μηχανισμούς που τις διέπουν,
β) να αποκτήσουν την ικανότητα αξιολόγησης και σύνθεσης της υπάρχουσας γνώσης που προέρχεται τόσο από εξειδικευμένη έρευνα στη Βιολογία της Άσκησης, όσο και από αναζητήσεις πολυ-επιστημονικής προσέγγισης,
γ) να αναπτύξουν ικανότητα θεωρητικής προσέγγισης ερευνητικών προβλημάτων, διατύπωσης υποθέσεων, σχεδιασμού και διεξαγωγής ερευνών, ανάλυσης, ερμηνείας, παρουσίασης και δημοσίευσης δεδομένων,
δ) να μεταδώσουν γνώση σχετική με την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα ως μέσων προαγωγής και αποκατάστασης της υγείας, της ευρωστίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών,
ε) να συμβάλουν ερευνητικά στην εργονομική και κινησιολογική ερμηνεία ανθρώπινων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας και της αθλητικής απόδοσης
στ) να ενισχύσουν τη θεωρητική τεκμηρίωση των βιολογικών προσαρμογών του ανθρώπου κατά την άσκηση και την καθημερινή του διαβίωση.
Υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακή εκπαίδευση
Σκοπός του ΠΜΣ «Βιολογία της Άσκησης» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο των προσαρμογών του ανθρώπινου οργανισμού κατά τη σωματική άσκηση, για τη βελτίωση, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας και ευρωστίας του ανθρώπου, καθώς και τη μεγιστοποίηση της απόδοσής του. Μεγάλο ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και τα μεταπτυχιακά στη «Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων (Sports Statistician)».Τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν σε έναν αθλητικό αγώνα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες.
Οι Στατιστικολόγοι συλλέγουν πληροφορίες για αθλητικά γεγονότα, συχνά σε πραγματικό χρόνο, και χρησιμοποιούν Μαθηματικά, Πληροφορική και Συστήματα Γραφικών Υπολογιστή, για να αναπτύξουν εφαρμογές και προγράμματα ικανά να συνθέσουν, να παρουσιάσουν και να διανείμουν αθλητικά στατιστικά δεδομένα. Στόχος τους είναι να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την απόδοση των αθλητών και των ομάδων, μέσω στατιστικών δεδομένων που μπορούν να ερμηνευθούν. Τέλος δεκάδες απόφοιτοι τμημάτων Φυσικής Αγωγής στρέφονται στα μεταπτυχιακά που αφορούν στην Αθλητική Διατροφή (Sports Nutrition), αφού η σωστή επιλογή κατανάλωσης τροφών, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην απόδοση αλλά και στην εξέλιξη ενός αθλητή. Η εξειδίκευση της Αθλητικής Διατροφής προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ενσωμάτωσης μιας πιο υγιεινής διατροφής, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και των επιδόσεων.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.