Στοιχεία για τη δράση χούλιγκαν που υποστηρίζουν τις πέντε μεγάλες ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τέθηκαν υπόψη του Αρείου Πάγου, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να αναβαθμιστεί η έρευνα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Ο φάκελος που παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη από τους υπουργούς Γιάννη Οικονόμου και Γιάννη Βρούτση περιέχει τα ονόματα 200 χούλιγκαν «υψηλού κινδύνου», που έχουν απασχολήσει για μία σειρά από σοβαρά επεισόδια. Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών δεν έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν μόνο για αδικήματα περί αθλητικής βίας αλλά και για μία σειρά από άλλα αδικήματα (αρκετά εκ των οποίων κακουργηματικού χαρακτήρα).
Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν μάλιστα ότι περίπου 40 εξ αυτών έχουν απασχολήσει τις Αρχές κατά το παρελθόν για αδικήματα που σχετίζονται με τη δράση κουκουλοφόρων (σε επεισόδια με την Αστυνομία στο περιθώριο διαδηλώσεων και ταραχών στα Εξάρχεια), όπως και με τη δράση ακροδεξιών ομάδων.
Ο φάκελος περιέχει επίσης στοιχεία που αφορούν σε πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα για ρητορική μίσους που υποκινεί επεισόδια και επιθέσεις οπαδικής βίας, όπως επίσης στοιχεία για επιθέσεις που έχουν γίνει σε βάρος διαιτητών και δημοσιογράφων που καλύπτουν το αθλητικό ρεπορτάζ.
Στόχος της διαβίβασης όλων αυτών των στοιχείων στον Άρειο Πάγο είναι η αναβάθμιση της έρευνας για την οπαδική βία, προκειμένου να μην εξαντληθεί στην περίπτωση της επίθεσης έξω από το γήπεδο στου Ρέντη.
Εντούτοις, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με εμπειρία σε τέτοιου είδους θέματα σημείωναν χθες στο iEidiseis ότι μία ανάλογη κίνηση (όμοια με αυτή των κυρίων Οικονόμου και Βρούτση) είχε γίνει το Μάιο του 2021 από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε παραδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φάκελο με την «ακτινογραφία» της ελληνικής μαφίας.
Το απόρρητο έγγραφο περιείχε, όπως έλεγαν τότε αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ονόματα και… διευθύνσεις των «πρωταγωνιστών» του οργανωμένου εγκλήματος. Δηλαδή, ποινικών που σύμφωνα με τις Αρχές βρίσκονται πίσω από τις πιο σκληρές εγκληματικές οργανώσεις (εκβιαστών, διακινητών ναρκωτικών, λαθρεμπόρων κ.ο.κ.). Στόχος, όπως σημείωναν από τη λεωφόρο Κατεχάκη, ήταν να δοθεί ένα τέλος στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Αφορμή για την κίνηση αυτή ήταν οι αλλεπάλληλες εκτελέσεις με εκατοντάδες σφαίρες στην Αττική.
Κάτι ανάλογο επιχειρεί τώρα η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την οπαδική βία. Επιχειρεί να διαβιβάσει στη Δικαιοσύνη το σύνολο των σοβαρών υποθέσεων και των πρωταγωνιστών τους.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και σε αυτή την περίπτωση η προσπάθεια αυτή να πέσει στο «κενό», όπως δηλαδή ακριβώς έγινε με την προσπάθεια του 2021 (που δυόμιση χρόνια μετά δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα). Και αυτό διότι, όπως προσθέτουν, η διαβίβαση στη Δικαιοσύνη του συνόλου των υποθέσεων δεν είναι αρκετή από μόνη της για να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα. Νομικοί προσθέτουν ότι δεν μπορούν να γίνουν «άλματα» σύνδεσης υποθέσεων, χωρίς να υπάρξουν απτά στοιχεία σε σχέση με τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει μία ομάδα ατόμων για να χαρακτηριστεί ως εγκληματική οργάνωση.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.