Εκτεταμένο ρεπορτάζ για τον ρόλο που παίζει ο Τζορτζ Όσμπορν, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, για τον... δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά και για τον γενικότερο ρόλο που ο ίδιος θέλει να παίξει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, φιλοξένησε χθες η γνωστή βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, ο οποίος από το 2021 έχει αναλάβει χρέη προέδρου στο Βρετανικό Μουσείο, είναι αυτός που ξεκίνησε ξανά συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πιθανή επιστροφή των γλυπτών. Όπως γράφει το βρετανικό ταμπλόιντ, ο Όσμπορν, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα της σύναψης μιας συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα προέβλεπε την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και θα επέφερε την επίλυση μιας μακροχρόνιας πολιτιστικής διαμάχης.
Ο νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να παραχωρήσει τα μάρμαρα, αλλά προτείνει να τα επαναπατρίσει ως μέρος ενός «μακροπρόθεσμου δανείου».
Η ταχύτητα αυτής της φαινομενικής συμφωνίας - πόσο μάλλον η έλλειψη λεπτομερειών για οποιαδήποτε συμφωνία - έχει ανησυχήσει ορισμένους σχολιαστές. Ο Όσμπορν διορίστηκε πρόεδρος του Μουσείου τον περασμένο Οκτώβριο. Ένα μήνα αργότερα, άρχισε να πραγματοποιεί μυστικές συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον επαναπατρισμό των αριστουργημάτων. Καμία δημόσια συζήτηση. Ούτε καν ανακοίνωση ότι γίνονταν οι συνομιλίες.
Ο Όσμπορν και η διαμάχη των 200 ετών
Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν επιστρέφονταν τα Γλυπτά τώρα από τη Βρετανία, θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. Δεν θα είχαν τέλος οι διεκδικήσεις που θα γίνονταν για αποκατάσταση των εκθεμάτων μεγάλων μουσείων σε όλο τον κόσμο.
Το Βρετανικό Μουσείο επιμένει ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα «διέλυε τη μεγάλη συλλογή μας» και ότι το μουσείο θα διατηρήσει τη νόμιμη ιδιοκτησία των μαρμάρων — παρόλο που οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουν τη βρετανική ιδιοκτησία.
Ίσως το πιο σημαντικό για τον Όσμπορν, θα ήταν ότι θα γινόταν αυτός που επιστρέφει τα μάρμαρα ή μερικά από αυτά στην Αθήνα και γίνεται αυτός που επιλύει μια πολιτιστική διαμάχη 200 ετών. Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει το εφαλτήριο για έναν ρόλο διεθνούς πολιτικού, τον οποίο λαχταρά, όπως να γίνει διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Ο Όσμπορν έχει καλλιεργήσει από καιρό την εικόνα του ως ανθρώπου του πολιτισμού. Λάτρης της όπερας, θιασώτης του Βάγκνερ, με μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης στην έπαυλη των 5 εκατομμυρίων λιρών που ζει στο Νότινγκ Χιλ.
Ποιος είναι ο Τζορτζ Όσμπορν
Ο Όσμπορν εντάχθηκε στη συμβουλευτική εταιρεία City τον περασμένο Απρίλιο, εγκαταλείποντας όλες τις άλλες εμπορικές του θέσεις, συμπεριλαμβανομένων 650.000 λιρών ετησίως, επειδή εργαζόταν μια μέρα την εβδομάδα ως σύμβουλος του διαχειριστή κεφαλαίων της BlackRock. Φαίνεται ότι άξιζε τον κόπο: λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ο Ρόμπι Γουάρσοου ανακοίνωσε ότι μια ετήσια πληρωμή 26,5 εκατομμυρίων λιρών θα μοιραστεί μεταξύ τεσσάρων εταίρων -εκ των οποίων ο Όσμπορν είναι ο ένας δικαιούχος.
Υπό την ιδιότητά του ως συμβούλου της BlackRock, ο Όσμπορν ενεπλάκη σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη προσφορά του συνιδιοκτήτη των Los Angeles Dodgers, Τοντ Μπόλι, την περασμένη άνοιξη για την εξαγορά της Chelsea Football Club από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων λιρών.
Όμως, παρά τα πλούτη, ο Όσμπορν προσπαθεί να επιστρέψει στη μεγαλύτερη αγάπη του: την πολιτική.
Οι περισσότεροι πρώην υπουργοί θα είχαν επιλέξει τη διακριτικότητα και θα χρησιμοποιούσαν την κερκόπορτα ή τον λαβύρινθο των διαδρόμων στο Γουάιτχολ που προσφέρουν μια ιδιωτική διαδρομή προς την Ντάουνινγκ Στριτ. Όχι όμως ο Όσμπορν. Για έξι χρόνια ήταν στον... πάγο από τους ηγέτες των Συντηρητικών, πρώτα από την Τερέζα Μέι και μετά από τον Μπόρις Τζόνσον. Τώρα, ωστόσο, επανήλθε.
Όταν ήταν υπουργός, ο Όσμπορν ήταν ο αρχιτέκτονας του «Project Fear» του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο προειδοποιούσε απειλητικά ότι η ψήφος υπέρ του Brexit θα οδηγούσε σε «σοβαρό σοκ» και ετήσιο πλήγμα 36 δισεκατομμυρίων λιρών για την οικονομία. Θα οδηγούσε σε έναν έκτακτο προϋπολογισμό με άγριες περικοπές δαπανών και τεράστιες αυξήσεις φόρων, όπως ισχυριζόταν.
Περιττό να πούμε ότι το «σοβαρό σοκ» δεν συνέβη ποτέ και αυτός ο έκτακτος προϋπολογισμός δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ο Όσμπορν φαίνεται να έχει απλώσει ήδη τα πλοκάμια του στην Ντάουνινγκ Στριτ του Ρίσι Σούνακ, με ένα δίκτυο φίλων με επιρροή. Ο Ρούπερτ Χάρισον, ο οποίος ήταν επικεφαλής του προσωπικού του Όσμπορν στο Υπουργείο Οικονομικών και είναι διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον επενδυτικό κολοσσό BlackRock, είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που επέλεξε ο Χαντ για το νέο του οικονομικό συμβουλευτικό συμβούλιο. «Έχει τους ανθρώπους του στα σωστά μέρη, ώστε να μπορεί να ψιθυρίζει συμβουλές», είπε ανώτερη πηγή στη Daily Mail.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.