Αποκαλύψεις για υπερτιμολόγηση των εμβολίων από τις εταιρείας Pfizer και Moderna, ενώ σκληρό είναι το «πρέσινγκ» στην Φον ντερ Λάιεν για το deal με τον Αλμπερτ Μπουρλά. Όπως προκύπτει από έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/Biontech και Moderna επέβαλαν σημαντικά υψηλότερες τιμές εμβολίων στη Γερμανία εν μέσω της πανδημίας κορονοϊού.
Η Γερμανία δαπάνησε συνολικά 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ για εμβόλια, όπως μεταδόθηκε στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές των δημόσιων NDR και WDR και την εφημερίδα SZ. Επικαλούνται μια εμπιστευτική επισκόπηση εντολών που περιγράφει λεπτομερώς πόσα εμβόλια παρήγγειλε η γερμανική κυβέρνηση από ποιον παραγωγό και σε ποια τιμή, σημειώνει το Euractiv.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η κυβέρνηση παρήγγειλε 39 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την Biontech/Pfizer σε τιμή περίπου 15,50 ευρώ η κάθε μία τον Δεκέμβριο του 2020. Εννέα μήνες αργότερα, η τιμή είχε αυξηθεί στα 23,20 ευρώ ανά τεμάχιο. Η τιμή για τα εμβόλια Moderna αυξήθηκε επίσης: Περισσότερο από 50% μέσα σε τρεις μήνες.
Για τον Βολφ-Ντίετερ Λούντβιγκ, πρόεδρο της Επιτροπής Φαρμάκων του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, αυτό δείχνει ότι οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν μια κατάσταση στην οποία οι χώρες χρειάζονταν απεγνωσμένα εμβόλια, επιβάλλοντας υψηλότερη τιμή.
«Για μένα αυτό είναι αμφίβολο, καθώς, εξετάζοντας τα έσοδα από τις πωλήσεις, θα μπορούσατε να είχατε παραμείνει στην αρχική τιμή», δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR.
Η Pfizer απάντησε στα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, με εκπρόσωπο της εταιρείας να δηλώνει στο NDR ότι «δεν πρέπει να βασίζεστε σε πληροφορίες που δεν μπορούν να επαληθευτούν». Ωστόσο, το ποσό που δαπάνησε η Γερμανία για τα εμβόλια που αναφέρθηκε από τα τρία μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώθηκε από το γερμανικό υπουργείο Υγείας.
Οι νέες αναφορές των μέσων ενημέρωσης είναι μία από τις λίγες πληροφορίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές σχετικά με την προμήθεια εμβολίων COVID-19 στην ΕΕ.
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των νομοθετών και της κοινωνίας των πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι φαρμακευτικές εταιρείες που προμήθευσαν το μπλοκ με εμβόλια έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιήσει μόνο τις συμβάσεις που συνήφθησαν μεταξύ τους σε λογοκριμένη μορφή.
«Πρέσινγκ» στην Φον ντερ Λάιεν για το deal με την Pfizer
Την ίδια ώρα, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν βρίσκεται υπό πίεση. Οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλούν την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απαντήσει στις ερωτήσεις τους, σε μια προσπάθεια να ρίξουν φως στην υπόθεση με τις προμήθειες των εμβολίων κατά την κορύφωση της πανδημίας το 2021.
Πρόκειται για την εποχή που η Ε.Ε. έψαχνε εναγωνίως να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων για την προστασία των Ευρωπαίων από τον κορονοϊό και την επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. Πριν από λίγες ημέρες, στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Covid-19 ψήφισαν κατά πλειοψηφία να προσέλθει η φον ντερ Λάιεν στο πάνελ των συντονιστών και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.
Η πρόεδρος της επιτροπής, η ευρωβουλευτής από το Βέλγιο, Kathleen Van Brempt δήλωσε ότι επιθυμεί πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις «προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις» που οδήγησαν στην αγορά εμβολίων.
Υπό διερεύνηση είναι ο ρόλος που έπαιξε η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής στη διαπραγμάτευση της μεγαλύτερης σύμβασης εμβολίων, που υπογράφηκε με την Pfizer και τον συνεργάτη της, την BioNTech. Και φυσικά, τα αμφιλεγόμενα άγνωστα μηνύματα που αντάλλαξε η φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer για τη συμφωνία.
Η κλήση, πάντως, δεν έχει νομική ισχύ. Όπως ο Μπούρλα, έτσι και η φον ντερ Λάιεν μπορεί να αρνηθεί να εμφανιστεί. ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά - με τον οποίο η φον ντερ Λάιεν φέρεται να έκανε διαπραγματεύσεις σε προσωπικό επίπεδο μέσω μηνυμάτων SMS - έστειλε έναν από τους υπαλλήλους του αντί να πάει ο ίδιος.
Πάντως, O Μπουρλά μπήκε στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου μετά τη διπλή άρνησή του να καταθέσει ο ίδιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι, η ειδική επιτροπή ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά της φαρμακευτικής εταιρείας. Η επιτροπή ζήτησε να ανασταλεί η πρόσβαση του Άλμπερτ Μπουρλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, με τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια να γίνονται όλο και πιο έντονες μετά το σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate, η υπόθεση φαίνεται ότι απασχολεί έντονα τις Βρυξέλλες.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.