Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και ίσων αποστάσεων για να μην αγριέψει το Αιγαίο, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε στην Αθήνα όσα είπε και στην Άγκυρα για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. «Βρείτε τα».
Πίσω από τις διπλωματικές τσιριμόνιες, τις ανέξοδες επιβραβεύσεις που δόθηκαν ένθεν κακείθεν του Αιγαίου, η αμερικανική προτροπή -μπορεί και εντολή-, στις δυο χώρες, είναι να κάτσουν κάτω να συζητήσουν και να λύσουν τις διαφορές τους.
Κρατώντας ίσες αποστάσεις με χειρουργική ακρίβεια, όταν ζητήθηκε από την Μπλίνκεν να πάρει θέση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο εποίησεν την νήσσαν.
Ακόμα κι όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας κλπ, έκοψε το καρπούζι στη μέση αναφέροντας ότι και οι δυο χώρες είναι φίλες και σύμμαχοι και πρέπει να αποφεύγουν την όξυνση των εντάσεων.
Δικαιολόγησε κιόλας την όλη κατάσταση, πριν τον σεισμό βέβαια, ως προεκλογική ρητορική αφού Ελλάδα και Τουρκία βαδίζουν για εκλογές.
Ένα άλλο σημείο που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι δεν έγινε καμιά αναφορά στην Κύπρο. Μια τοποθέτηση για το Κυπριακό είθισται να υπάρχει από την πλευρά της Ελλάδας σε συναντήσεις με αξιωματούχους των μεγάλων κρατών.
Μάλλον χάθηκε στα συντρίμμια των σεισμών η ανάδειξη της κατοχής της Μεγαλονήσου. Βέβαια ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την κοινή δήλωση μετά την ολοκλήρωση του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου.
Απ’ όσα δημόσια έγιναν γνωστά, το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο επιχειρησιακό αμερικανο-νατοϊκό άρμα κι όχι στο επιχειρηματικό πλάνο των ΗΠΑ.
Ποιος αλλιώς να εξηγηθεί ότι δεν έγινε καμιά αριθμητική αναφορά για τις ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, όταν στην Τουρκία τη Δευτέρα τα νούμερα σε δισεκατομμύρια δολάρια έπεφταν βροχή στις κοινές δηλώσεις Τσαβούσογλου Μπλίνκεν.
Η μόνη αναφορά, με αριθμό, σε αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, έγινε για τα 123 εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν στη βάση της Σούδας.
Για τις ΗΠΑ σημασία, γεωστρατηγική, έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, «το οποίο έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα και θα παρέχει κρίσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή».
Είναι τόση η χαρά για την αύξηση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά(;) στην Ελλάδα για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, που παραβλέπονται οι συνέπειες που μπορούν να προκληθούν σε μια κλιμάκωση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Εξάλλου είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι αναγκαία επιχειρησιακή βάση του ΝΑΤΟ, για την Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Δεν το λέω εγώ, η κοινή δήλωση το αναφέρει καθαρά.
Επίσης δόθηκε και μια εξήγηση για τον ξέφρενο ρυθμό των εξοπλιστικών αγορών της Ελλάδας, καθώς οι ΗΠΑ, στην κοινή δήλωση «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δέσμευση της Ελλάδας να υπερβεί την υπόσχεση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014».
Στο πλαίσιο της Συνόδου της Ουαλίας του 2014 η Ελλάδα, θα υπερβεί, α) τη διάθεση, έως το 2024, τουλάχιστον του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, β) τη δέσμευση ποσοστού 20% των αμυντικών δαπανών για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων και την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, και γ) επιχειρησιακές συνεισφορές σε νατοϊκές και μη αποστολές και δραστηριότητες.
Εν ολίγοις, η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα είχε ως στόχο για τις ΗΠΑ:
α) να επιβεβαιώσουν ότι η Ελλάδα παραμένει στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους.
β) να διασφαλίσουν την συνέχιση της υποστήριξης στην πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και μετά τις εκλογές, [δες συνάντηση με Τσίπρα] και,
γ) να μειώσουν τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα είχε ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση των επιδιώξεων της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια, τα ανταλλάγματα για την Ελλάδα, αν υπάρχουν, είναι θολά αν όχι αόρατα.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.