Το Ισραήλ παίρνει το χρόνο του προτού ξεκινήσει χερσαία εισβολή στη Γάζα, καθώς τα στρατεύματα θα «έπεφταν σε μια θανάσιμη παγίδα» που θα έστηνε η Χαμάς αν εισέρχονταν πολύ γρήγορα, δήλωσε κορυφαίος ισραηλινός διπλωμάτης.
Ο Εμμανουέλ Ναχσόν, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, δήλωσε ότι δεν είναι επίσης «κακό» για τις ένοπλες δυνάμεις να ενεργούν αργά λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης ομηρίας.
Η Χαμάς αιχμαλώτισε περισσότερους από 220 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά και αλλοδαπούς, στο πλαίσιο δολοφονικής επιδρομής στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Τέσσερις όμηροι απελευθερώθηκαν, αλλά οι υπόλοιποι εξακολουθούν να κρατούνται.
Ο διπλωμάτης απαντούσε σε ερώτηση του Sky News σχετικά με το αν η ισραηλινή κυβέρνηση καθυστέρησε την αναμενόμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα λόγω των ομήρων και της ανησυχίας των συμμάχων -όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο- ότι η στρατιωτική δράση του Ισραήλ θα οδηγούσε σε περιφερειακή κλιμάκωση.
Η Χαμάς είχε ετοιμάσει παγίδες στη Γάζα
Ο Ναχσόν, ανώτερος αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τη δημόσια διπλωματία στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς είχε σχεδιαστεί πρώτον για να τρομοκρατήσει τον ισραηλινό λαό και δεύτερον για να ωθήσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες να σπεύσουν στρατιώτες στη Γάζα.
Αυτό θα οδηγούσε τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) «να πέσουν σε όλες τις παγίδες που είχε προετοιμάσει προσεκτικά η Χαμάς», είπε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στην πόλη Σντερότ, κοντά στη Γάζα.
Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι αν είχαμε εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας την πρώτη, ή τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα θα πέφταμε σε θανατηφόρες παγίδες και αυτό θα σήμαινε επίσης πιθανώς πολύ σημαντικές απώλειες όσον αφορά τους Ισραηλινούς στρατιώτες.
Έτσι, παίρνουμε το χρόνο μας γιατί καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Καταλαβαίνουμε ότι δεν περπατάμε απλά σε ένα μέρος που είναι ένα αθώο μέρος.
Ο στρατός μας παίρνει το χρόνο που χρειάζεται. Ο στρατός μας πρέπει επίσης να προετοιμάσει τους στρατιώτες σε αυτή τη μοναδική κατάσταση».
Μια χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας στη Γάζα δεν ήταν «ο τρόπος που οραματιζόμασταν τις σχέσεις μας με την περιοχή», πρόσθεσε. «Γι' αυτό πρέπει να προετοιμάσουμε τους στρατιώτες».
Συνέχισε: «Πρέπει επίσης να έχουμε τις μέγιστες δυνατές πληροφορίες για να καταλάβουμε ακριβώς τι είναι αυτό με το οποίο έχουμε να κάνουμε».
Ο Ναχσόν είπε επίσης ότι αυτές οι εκτιμήσεις σημαίνουν ότι «έχει νόημα» να αφιερώσουμε χρόνο για να είμαστε έτοιμοι, λέγοντας: «Είναι υγιής σκέψη να λέμε: «Εντάξει, ας περιμένουμε λίγο μέχρι να είμαστε 100% σίγουροι για το τι πρόκειται να κάνουμε»».
Στη συνέχεια έκανε συγκρίσεις με το χρόνο που χρειάστηκε μεταξύ των επιθέσεων της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου και της εισβολής στο Αφγανιστάν υπό αμερικανική ηγεσία για την καταδίωξη της ομάδας.
Ο διπλωμάτης επεσήμανε επίσης τον χρόνο που χρειάστηκε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για να προετοιμαστεί για την επίθεσή του κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
«Δεν είναι κακό πράγμα να παίρνεις το χρόνο σου, ειδικά αν λάβεις υπόψη σου ότι έχεις την κρίση ομηρίας που τρέχει παράλληλα», τόνισε.
Ο ίδιος υποβάθμισε τις εικασίες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης για εντάσεις μεταξύ του στρατού και του πρωθυπουργικού γραφείου σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της χερσαίας εισβολής.
Ο Ναχσον πρόσθεσε: «Περιμένοντας... λαμβάνουμε τη συνεχή έγκριση και υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας... η διεθνής κοινότητα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και εμείς παίρνουμε το χρόνο μας και νομίζω ότι αυτό είναι αξιόπιστο».
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.