Τροπολογία που αποσκοπεί στη ρύθμιση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ώστε οι αυξήσεις στις συντάξεις να μην «εξανεμιστούν», πρόκειται να κατατεθεί στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Η ρύθμιση αυτή θα εφαρμοστεί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2025, οι οποίες θα καταβληθούν στα τέλη Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο που θα καθορίζει τη διαδικασία για τον υπολογισμό του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με την εφαρμογή μαθηματικού τύπου από το 2028.
Η αναδιάρθρωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων έρχεται να διορθώσει προβλήματα που είχαν οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων για όσους λαμβάνουν ποσά άνω των 1.400 ευρώ, εξαιτίας των κλιμακίων εισφορών. Βάσει της νέας τροπολογίας, καθώς αυξάνονται οι συντάξεις ετησίως, θα αυξάνονται αντίστοιχα και τα κατώτατα όρια των κλιμακίων της εισφοράς, διασφαλίζοντας ότι κανείς συνταξιούχος δεν θα υποστεί μείωση στη σύνταξή του.
Συγκεκριμένα, τα εισοδηματικά όρια των κλιμακίων ΕΑΣ θα προσαρμόζονται ανάλογα με το ποσοστό αύξησης των συντάξεων, διασφαλίζοντας έτσι πλήρη απόδοση της προβλεπόμενης αύξησης στους συνταξιούχους για το 2025, η οποία έχει οριστεί στο 2,4%. Το μέτρο θεωρείται δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς δεν αναμένεται να επηρεάσει τα έσοδα του κράτους.
Για το 2025, η αύξηση 2,4% των συντάξεων θα οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση στα οκτώ κλιμάκια της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Ενδεικτικά, το πρώτο κλιμάκιο εισφοράς 3% που σήμερα επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα ισχύει για ποσά άνω των 1.433 ευρώ. Ανάλογα, το δεύτερο κλιμάκιο εισφοράς 6% που αφορά συντάξεις έως 1.700 ευρώ, θα καλύπτει συντάξεις έως 1.740 ευρώ. Με αυτή τη διόρθωση, οι συνταξιούχοι που βρίσκονται κοντά στα εισοδηματικά όρια δεν θα αλλάξουν κλιμάκιο, αποφεύγοντας έτσι αυξημένη εισφορά.
Για τον κατώτατο μισθό
Το νέο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό καθορίζει έναν καινοτόμο τρόπο υπολογισμού των ετήσιων αυξήσεων, ο οποίος θα βασίζεται σε μαθηματικό τύπο από το 2028. Ο τύπος αυτός θα ενσωματώνει δύο βασικούς παράγοντες: τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της εργασίας στην ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ενσωματώσει ειδική διάταξη σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, ώστε ο αρχικός μισθός στον δημόσιο τομέα να συνδέεται με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, εξασφαλίζοντας ισότητα στους μισθολογικούς όρους των νεοεισερχόμενων εργαζομένων.
Οι προτεινόμενες αλλαγές στο μισθολόγιο του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να λάβουν έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτόν. Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι η εισαγωγή μιας δικλίδας ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός δεν θα μειώνεται κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων ή υφέσεων, ενώ η σημερινή διαδικασία ορίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του μισθού.
Στην αναθεωρημένη αυτή διαδικασία, οι κοινωνικοί εταίροι και τα εξειδικευμένα ινστιτούτα απασχόλησης θα συνεχίσουν να καταθέτουν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα αξιολογούνται από μια αρμόδια επιτροπή. Η τελική απόφαση για το ύψος των αυξήσεων θα ανήκει στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, ο οποίος θα την υποβάλλει για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Από τον Απρίλιο του νέου έτους, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί από τα 830 ευρώ στα 870 ευρώ, ενώ υπάρχει προγραμματισμός για περαιτέρω αύξηση στα 950 ευρώ έως τον Απρίλιο του 2027. Αυτές οι αυξήσεις θα συμπαρασύρουν τα επιδόματα και τις τριετίες. Παράλληλα, οι αποδοχές των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο τομέα θα αυξηθούν, με τον στόχο να ανέλθει ο εισαγωγικός μισθός από τα 870 ευρώ στα 950 ευρώ έως το 2027, συνδέοντας πλέον στενά την αναπροσαρμογή του μισθού στο Δημόσιο με αυτή του κατώτατου στον ιδιωτικό τομέα.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.