Με έναν πολιτικό χειρισμό, όπως εμμέσως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, έκλεισε χθες η κυβέρνηση το ζήτημα το ζήτημα που προέκυψε μετά τον θάνατο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος θα ταφεί ως ιδιώτης.
Τα τελευταία 24ωρα, το Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πιέσεων. Από τη μία η βασιλική οικογένεια αλλά και γαλάζια στελέχη που διάκεινται θετικά προς τον έκπτωτο μονάρχη, ζητούσαν να γίνει η κηδεία δημοσία δαπάνη και να ακολουθηθεί όλο το τελετουργικό που προβλέπεται για τους πρώην αρχηγούς κρατών. Και από την άλλη, οι πασοκογενείς του κυβερνητικού επιτελείου και πιο μετριοπαθή στελέχη που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί το αίτημα της οικογένειας. «Θα ξεσηκωνόταν το σύμπαν» έλεγε χαρακτηριστικά χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη διυπουργική επιτροπή που συγκάλεσε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.
Στην πραγματικότητα, η σύγκλιση του οργάνου είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, αφού ο κ. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει εξ αρχής να μην ικανοποιήσει το αίτημα της οικογένειας, καθώς ο τέως βασιλιάς δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, αλλά δανέζικη, ενώ μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για την κατάργηση της βασιλευομένης δημοκρατίας το 1974 δεν αποτελεί δημόσιο πρόσωπο.
Από την άλλη πλευρά, ουδείς στο Μαξίμου παραγνωρίζει ότι ένας αριθμός στελεχών, ακόμα και κορυφαίων αλλά ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος που βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ θα ήθελαν να ταφεί ο Κωνσταντίνος με τιμές αρχηγού κράτους. Όπως, μάλιστα, υποστήριζαν χθες, «η δημοκρατία και το πολίτευμα δεν κινδυνεύουν από τίποτα και ως εκ τούτου, θα μπορούσε η πολιτεία να έχει δείξει μεγαλοψυχία». Είναι χαρακτηριστική η άρνηση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη να σχολιάσει την κυβερνητική απόφαση, αλλά και το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, ο οποίος στο συλλυπητήριο μήνυμά του, αποκαλεί τον Κωνσταντίνο «Βασιλέα των Ελλήνων».
Ωστόσο, σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα με τα χαρακτηριστικά αυτής που διανύουμε, ουδείς στην κυβέρνηση θα ήθελε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως στο λεγόμενο πολιτικό κέντρο.
Ως εκ τούτου, η χθεσινή διυπουργική σύσκεψη, απλώς επικύρωση τη θέση που είχε εξαρχής η κυβέρνηση, από την ώρα δηλαδή που οι γιοι του τέως Βασιλιά ενημέρωσαν τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για την επιθυμία του πατέρα τους και της οικογένειας.
Έτσι, ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, δίπλα στους προγόνους του στο Τατόι. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εξόδιος ακολουθία θα γίνει τελικά τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Αθηνών. Σε εξέλιξη φέρεται να υπάρχει συζήτηση για προσκύνημα λίγων ωρών στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου, ίσως από τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας.
Της ακολουθίας αναμένεται να χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, μαζί με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, «κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξης και εθιμοτυπίας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δ.Ι.Σ.
Το ερώτημα, πάντως, που «βασανίζει» το κυβερνητικό επιτελείο είναι αν και πόσοι γαλάζιοι βουλευτές θα σπεύσουν να αποτίσουν φόρο τιμής στη σωρό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.