Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρώπης στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Στη συνάντηση με τον Ζελένσκι μετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο καγκελάριος της Αυστρίας και οι πρωθυπουργοί της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας.
Ο Ζελένσκι ζητά μαχητικά αεροσκάφη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που παρίσταται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τους παρότρυνε να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων, ζητώντας και μαχητικά αεροσκάφη.
«Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ελεύθερη Ευρώπη χωρίς ελεύθερη Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας για πρώτη φορά διά ζώσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Χρειαζόμαστε πυροβολικό, πυρομαχικά, σύγχρονα άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ παράλληλα ζήτησε να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία της χώρας του στην ΕΕ.
«Καλωσήρθες στην ΕΕ, καλωσήρθες στο σπίτι σου», είπε καλωσορίζοντας τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Εκτιμούμε την επίσκεψή σας, είστε ένας ηγέτης εν καιρώ πολέμου που εμπνέει τον κόσμο, ειδικά τον ελεύθερο κόσμο», πρόσθεσε.
{https://www.youtube.com/watch?v=RQV6PLp6G8k}
Ζελένσκι: «Ερχόμαστε πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως πιστεύει ότι η χώρα του θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού βγει νικήτρια από τον πόλεμο με τη Ρωσία. «Ερχόμαστε πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε σε μια ομιλία προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας τη χώρα του «μια Ουκρανία που νικά».
Η Ουκρανία έγινε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, όμως η διαδικασία ένταξης στην 27μελή Ένωση παίρνει αρκετά χρόνια. Ο Ζελένσκι είπε πως το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι εταίροι του υπερασπίζονται τους εαυτούς τους απέναντι σε μια ιστορική όπως τη χαρακτήρισε επίθεση από τη Ρωσία.
«Ευρώπη, υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας απέναντι στη μεγαλύτερη αντιευρωπαϊκή δύναμη του σύγχρονου κόσμου», είπε. «Εμείς, οι Ουκρανοί, στο πεδίο της μάχης, μαζί με εσάς».
Το «ευχαριστώ» στους συμμάχους
Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους συμμάχους της Ουκρανίας για τη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχαν μετά την εισβολή της Ρωσίας, που περιελάμβανε αεροπορικά πλήγματα στις κρίσιμες υποδομές της χώρας.
«Ευχαριστώ όλους που συνδράμουν την Ουκρανία με τα απαραίτητα: όπλα και πυρομαχικά, ενεργειακό εξοπλισμό και καύσιμα, χιλιάδες πράγματα που χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε εν μέσω ολοκληρωτικού πολέμου», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Όρμπαν δεν χειροκρότησε τον Ζελένσκι
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν γνωστός για τα φιλορωσικά του συναισθήματα δεν χειροκρότησε τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ο οποίος εμφανίστηκε στον ίδιο χώρο μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Πάντως, το παράδειγμα του Όρμπαν δεν το ακολούθησαν οι υπόλοιποι ηγέτες οι οποίοι υποδέχθηκαν με θέρμη τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα ο Ζελένσκι στάθηκε ακριβώς μπροστά από τον Όρμπαν, με τον τελευταίο να μην ενθουσιάζεται.
{https://twitter.com/machiavelli_gr/status/1623649204051623936}
Συνομιλίες Ζελένσκι με ευρωπαίους ηγέτες
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ζελένσκι προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διέκοψε τις εργασίες του για δύο ώρες, προκειμένου ο πρόεδρος της Ουκρανίας να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που αφορούν την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και διμερή ζητήματα με αιχμή την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.