Σε αγωνιώδη αναπροσαρμογή του εκλογικού αφηγήματος βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η εθνική τραγωδία των Τεμπών «γκρέμισε» το ιδεολογικό «οικοδόμημα» του επιτελικού κράτους και της αποτελεσματικότητας στην άσκηση της εξουσίας.
Το ερώτημα το οποίο, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 βρίσκεται υπό εξέταση, είναι αν και σε ποιο βαθμό είναι αναστρέψιμες οι «αμυχές» στο προφίλ του ίδιου του κ. Κ. Μητσοτάκη, ως του καταλληλότερου πρωθυπουργού.
Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, όπως φάνηκε από τις προχθεσινές τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, ακολουθεί την ίδια διαχείριση που επέλεξε και έναντι των υποκλοπών, βγάζοντας τον κ. Μητσοτάκη «από το κάδρο» των ευθυνών, με το επιχείρημα ότι ουδέποτε ενημερώθηκε από τους αρμοδίους. Στην προκειμένη, από την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Ωστόσο, όπως παραδέχεται στενός του συνεργάτης, η επανάληψη του επιχειρήματος περί αρχηγικής άγνοιας, «θρυμματίζει» εκ των πραγμάτων το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού και σε δεύτερο επίπεδο, αποδυναμώνει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
Φόβοι για κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος
Το τελευταίο έχει τη σημασία του, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την εκ των πραγμάτων αποδυνάμωση του διλήμματος περί την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής σταθερότητας μέσω της αυτοδυναμίας, αλλά και του γεγονότος ότι το κλίμα οργής και συναισθηματικής έντασης που εξακολουθεί να επικρατεί στην κοινωνία, κρατάει σε δεύτερη μοίρα τη σημασία των προεκλογικών παροχών, οι οποίες, πριν τα Τέμπη, βρίσκονταν στην αιχμή της γαλάζιας προεκλογικής εκστρατείας.
«Πολύ φοβάμαι ότι μέσα σ αυτό το κλίμα, θα υλοποιούμε τα μέτρα στήριξης των πολιτών και ουδείς θα συζητάει γι αυτό», συνομολογούν κορυφαίοι υπουργοί.
Στις μεταξύ τους συζητήσεις, διακρίνεται δια γυμνού οφθαλμού η αγωνία μήπως η κρίση που ξέσπασε με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, οδηγήσει σε μία κρίση, με παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα του 2012, η οποία οδήγησε σε κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος. Άλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, δείχνουν αξιοπρόσεκτη τάση ανόδου για τα μικρότερα κόμματα, όπως το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου και το ΜΕΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη.
Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους δημοσκόπους, οι οποίοι, ωστόσο, εμφανίζονται ακόμα διστακτικοί να περιγράψουν τον κοινωνικό «παλμό». Ουδείς μπορεί να αποκλείσει να οδεύουμε προς επανάληψη του 2012, αλλά ουδείς μπορεί και να το επιβεβαιώσει» σημειώνει πολύ καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ιχνηλατηθεί πως ακριβώς θα εκφραστεί η μεγάλη οργή των πολιτών.
«Από τα Τέμπη και μετά, βρισκόμαστε σε ένα νέο τοπίο. Η κρίση που ξέσπασε φέρνει με ένταση σε πρώτο πλάνο ανεπάρκειες και κρατικές δυσλειτουργίες ετών. Και το επιχείρημα «δώστε μας άλλη μία ευκαιρία να κάνουμε αυτά που δεν κάναμε επί τέσσερα χρόνια», δεν είναι ιδιαίτερα πειστικό. Χρειάζεται «λίφινγκ», λένε γαλάζια στελέχη. Κι ας επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου ότι η μάχη της αυτοδυναμίας δεν έχει οριστικά χαθεί.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.