Ένας σημντικός ιστορικός κύκλος στην πολιτική ζωή της χώρας έκλεισε ύστερα από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 28 Ιουλίου του 1974 και ήδη από τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια του ανέπτυξε πολιτική δράση.
Από το 1999 ως το 2003 διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, ενώ το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη».
Το 2008, στο 5ο Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, εξελέγη πρόεδρος του κόμματος και επανεξελέγη στο 6ο Συνέδριο, τον Ιούνιο του 2010.
Στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθηνών και αναλαμβάνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2014 διατέλεσε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα.
Ενώ από τον Δεκέμβριο του 2012 ως τον Δεκέμβριο του 2015 διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), της οποίας ηγήθηκε στις ευρωεκλογές του 2013 ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εξελέγη Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο του 2013, και επανεξελέγη στο 2ο Συνέδριο, τον Οκτώβριο του 2016.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου και στις 26 Ιανουαρίου 2015 ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, και η πρώτη του κίνηση μετά την ορκωμοσία, ήταν να αποτίνει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας»
«Σε αυτό τον λαό αξίζει μόνο σεβασμός. Του αξίζει να περπατά περήφανος του αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια. Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί απλά να είναι η φωνή αυτού του λαού. Στην τιμή στην ιστορία και στον πολιτισμό που κουβαλά αυτός ο λαός στις αποσκευές του. Εμείς μόνο η θέλησή του και τίποτα παραπάνω μπορούμε να είμαστε. Για αυτό και δηλώνουμε κατηγορηματικά. Δεν πρόκειται διαπραγματευθούμε την ιστορία την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού» τόνιζε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2015 και πρόσθετε:
«Αυτά είναι για εμάς ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού. Ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού και για αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους δικαιώνοντας τα οράματα τις αξίες του αγώνες τις θυσίες του ελληνικού λαού».
Δημοψήφισμα
Μετά από 5 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας, στις 27 Ιουνίου ο Αλ. Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα, σχετικά με το εάν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί οι δυσβάσταχτοι όροι που πρότειναν οι δανειστές.
Ο ίδιος στο διάγγελμά για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου δήλωνε ότι «ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε, να προδώσουμε τη δική σας εμπιστοσύνη» ο ίδιος περιγράφοντας το τελεσίγραφο, όπως το χαρακτήρισε των ευρωπαίων εταίρων τόνιζε ότι ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, διογκώνοντας παράλληλα τις κοινωνικές ανισότητες
«Στόχος είναι η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού» δήλωνε τότε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στους ευρωπαίους εταίρους κάνοντας παράλληλα λόγο για εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή λιτότητα.
«Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική ευθύνη απέναντι στους αγώνες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας» υπογράμμιζε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «η ευθύνη αυτή μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού».
Ο ίδιος σημειώνοντας ότι στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα απαντάμε με Δημοκρατία και αποφασιστικότητα ξεκαθάριζε ότι «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Όμως Ευρώπη χωρίς Δημοκρατία θα είναι μια Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και πυξίδα»
Αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου η ηχηρή απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,31%. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 του ίδιου μήνα ο τότε πρωθυπουργός υπέγραψε συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Ωστόσο, στις 20 Αυγούστου παραιτήθηκε θέτοντας ως επίδικο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και αν αυτή γίνεται αποδεκτή από τον ελληνικό λαό. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν νικητής για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες και ο Αλ. Τσίπρας ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός.
Συνάντηση με Ομπάμα
Τον Νοέμβριο του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, λίγο πριν ο τελευταίος αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε στείλει μαζί με τον Αλ. Τσίπρα είχαν στείλει ηχηρό μήνυμα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Είναι για εμάς μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού (σου) και νομίζω ότι αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του πάρα πολύ σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην παγκόσμια κοινότητα, είπε ο κ. Τσίπρας. Γιατί, σημείωσε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση, την πολιτισμική και την πνευματική, υπεράσπισης σημαντικών πανανθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και στο σήμερα, στο παρόν, για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνιζε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας:
«Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες. Υπογράμμισε ότι το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, ελπίζοντας πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να έχουμε μια θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας, στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό πρόβλημα στο οποίο όλοι ελπίζουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».
«Ελπίζω αυτή η ανάπτυξη που είδαμε και παρατηρήσαμε, να αποτελέσει το στοιχείο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και μαζί με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έλθουν αργότερα, να φθάσουμε σε μια βιώσιμη κατάσταση. Παράλληλα, εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εμμένουμε και να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν γίνεται τίποτα και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να υπάρξει μια ανάπτυξη», υπογράμμιζε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Συνάντηση με Ερντογάν
Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.
Κατά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, με τον Τούρκο πρόεδρο, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας απάντησε στα καρφιά του Ερντογάν για τα περί επικαιροποίησης της Συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι «αν κατάλαβα καλά ο κ. Ερντογάν δεν ζητάει αναθεώρηση της Συνθήκης γιατί τότε θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε και την Ιαπωνία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες που την υπέγραψαν». Απ’ ό,τι κατάλαβα, σημείωνε ο Αλ. Τσίπρας δεν τίθεται κανένα θέμα για την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας.
Ωστόσο, απαντώντας στον Ερντογάν για το θέμα της Θράκης ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης και για όλες τις μειονότητες υπογραμμίζοντας ότι τόσο η μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη όσο και η ελληνική στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης και όχι απώθησης των δυο λαών. Καθόσον ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα θρησκευτικών ελευθεριών, εμφανίζοντας μάλιστα την Τουρκία κάτι σαν πρότυπο για την άσκησή τους, ο Αλέξη Τσίπρας «κάρφωσε» τον Τούρκο πρόεδρο ότι λέγοντας ότι το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών είναι κατ΄ αρχήν ζήτημα απόλυτου σεβασμού γιατί εμείς στην Ελλάδα δεν διανοηθήκαμε να τελέσουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε τζαμί όπως συνέβη αντίστροφα στην Κωνσταντινούπολη με την Αγιά Σοφιά.
Συμφωνία των Πρεσπών
Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2018 με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία λύθηκε ένα σημαντικό ζήτημα 30 περίπου ετών. Η ίδια συμφωνία εξασφάλιζε σταθερότητα και η ελπίδα στα Δυτικά Βαλκάνια ενώ δημιούργησε προοπτική για συνομιλίες στο ζήτημα του Κοσόβου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος αναφερόμενος στην προετοιμασία της Συμφωνίας δήλωνε το 2021 ότι «θέλαμε μια Συμφωνία υπό τον ΟΗΕ που θα άντεχε και δεν θα κατέρρεε απέναντι στην πρώτη δυσκολία. Μια Συμφωνία που δεν θα έλυνε μόνο τις διαφορές μας, αλλά θα μας έδενε σε μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση για να αντιμετωπίσουμε μαζί προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε μαζί ευκαιρίες».
Ο ίδιος περιγράφοντας την διεθνή συγκυρία της περιόδου εκείνης ανέφερε ότι «αυτό δεν ήταν εύκολο ειδικά σε μία περίοδο που και οι δύο χώρες μας, αντιμετώπιζαν οικονομικές κρίσεις και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν ήταν εύκολο σε μία περίοδο εθνικής περιχαράκωσης που έφτασε μέχρι το Brexit. Ή σε μια περίοδο που η ΕΕ είχε παγώσει τη διεύρυνση και ενδιαφερόταν για τα Βαλκάνια κυρίως για τον έλεγχο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών. Σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ αποστασιωποιούνταν από την πολυμερή διπλωματία. Kαι σε μία περίοδο που οι εθνικιστικές δυνάμεις ήταν ισχυρές. Στις χώρες μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
«Αποδείξαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ειρήνη και τη σταθερότητα αντί να καθοδηγείται από τρίτους, να μεταθέτει συνεχώς την επίλυση διαφορών και να προβαίνει σε δηλώσεις που δεν σημαίνουν τίποτα για τις ζωές των πολιτών».
Έξοδος από τα μνημόνια
Το καλοκαίρι του 2018 ο Αλ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα έξω από την ενισχυμένη εποπτεία από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ καθώς στις 20 Αυγούστου του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, στις 22 Ιουνίου, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την οριστική έξοδο από τη δανειακή σύμβαση στις 20 του προσεχούς Αυγούστου βγάζοντας τη χώρα από τις ασφυκτικές ανάγκες χρηματοδότησης. Παράλληλα κόμματα του εξωτερικού και Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζοντας το επίτευγμα της Ελλάδας έκαναν λόγο για πρόοδο της χώρας.
«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούρια μέρα», «σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης, είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής», «η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή», δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το νησί της Ιθάκης, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική μέρα», την πρώτη μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Με ένα διάγγελμα γεμάτο συμβολισμούς, ο πρωθυπουργός είπε ότι η σύγχρονη «Οδύσσεια» που πέρασε η χώρα από το 2010 έλαβε τέλος, ότι «τα μνημόνια επιτέλους τελείωσαν». «Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της να ορίζει αυτή το μέλλον της», δήλωνε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «αφήσαμε πίσω μας τις Συμπληγάδες».
«Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να τονίσει ότι «τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει».
Ολοκληρώνοντας το διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας. Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας. Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».
The post Αλέξης Τσίπρας: Ποιοι ήταν οι μεγάλοι σταθμοί στην πολιτική του πορεία appeared first on kontranews.gr - Τελευταίες εξελίξεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο..
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.