«Σήμερα μπορείτε να χαμογελάσετε για τη νίκη όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Στους πολέμους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα. Στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος». Ακόμα και τα πιο εξασκημένα αυτιά «χάθηκαν» για λίγο. «Τι είπε;» η ερώτηση πολλών με τις ματιές να «σκίζουν» τα φώτα και τους προβολείς από τις κάμερες. Τα χειροκροτήματα ήταν πολλά, οι ζητωκραυγές ακόμα δυνατότερες. Ο Στέφανος Κασσελάκης μόλις είχε πάρει τα σκήπτρα της Κουμουνδούρου, βράδυ Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2023, και έκανε τις επινίκιες δηλώσεις του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η «πολεμική» ατμόσφαιρα περίσσευε εκείνο το βράδυ. Μια φράση του, από εκείνες τις πρώτες δηλώσεις, «χτυπάει» ακόμα σε όσους τις άκουσαν. «Σήμερα το φως κέρδισε και η ελπίδα γίνεται συνολικά το μέλλον μας». Εννιά μήνες αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να «πλέει» σε έναν αδιάκοπο, διαρκή, σκληρό, επώδυνο εμφύλιο. Πολύ μακριά από το «φως» και την «ελπίδα» για τα οποία μίλησε ο Κασσελάκης.
Εννιά μήνες αργότερα η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί αποστροφή. Αντί για πολιτική «παράγει» τοξικότητα. Πολύ περισσότερη, μάλιστα, από αυτή που μπορεί να «καταναλώσει». Αντί για πρόταση εξουσίας, ως αξιωματική αντιπολίτευση, «επιδεικνύει» με χαρακτηριστική σταθερότητα ελλείψεις ιδεολογικές, πολιτικές και - κυρίως - αξιοπιστίας. Ο Κασσελάκης δείχνει σε κάθε ευκαιρία πως επιζητά να «τελειώσει» κάθε τι από τον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και πρόσωπα με αναφορά στον Τσίπρα. Από την άλλη, οι αμφισβητίες της ηγεσίας του τον περιμένουν στη γωνία για κάθε λόγο, με οποιαδήποτε αφορμή, για κάθε κίνηση. Σε αυτόν τον «χορό», χαμένες είναι και οι δυο πλευρές. Και σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης. Ένας ΣΥΡΙΖΑ που είναι γεμάτος χάσματα, βαριά εσωστρεφής, χωρίς ενότητα που αναζητείται, με διχασμό που πλεονάζει. Με λίγα λόγια, βρίσκεται…by far από την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού απέναντι στη ΝΔ.
Νικητής ένας άγνωστος
Η era Τσίπρα έκλεισε τον κύκλο της εκείνο το πρωινό στο Ζάππειο στις 29 Ιουνίου του περασμένου χρόνου. Σαν σήμερα, δηλαδή, σε ένα παιχνίδισμα της τύχης και του χρόνου. Στην εκκίνηση για την μάχη της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα πρόσωπα. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσαν από νωρίς τις υποψηφιότητες τους. Μια διαδικασία διαδοχής, μέσα στο βαθύ καλοκαίρι, για πολλούς άνευρη χωρίς να θέλγει και να «κόβει εισιτήρια».
Τα «νερά» της Κουμουνδούρου ταράχτηκαν για τα καλά στις 29 Αυγούστου. Μελτέμια. «Με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτηση του στα social media εκείνο το πρωινό. Ένα άγνωστο πρόσωπο στο ευρύ εσωκομματικό και μη, κοινό, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Η 5η υποψηφιότητα, αυτή του Κασσελάκη, αναμφισβήτητα, «ξύπνησε» την εσωκομματική διαδικασία. Μια σύντομη προεκλογική καμπάνια με αξιοποίηση στο μάξιμουμ (και βάλε) των social media, έστρεψε τα φώτα της κοινής γνώμης στον ΣΥΡΙΖΑ και προξένησε να δείξουν, εντέλει, περίσσιο ενδιαφέρον τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου της εσωκομματικής κάλπης για την νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου ανέδειξε νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη με ποσοστό 55,98% έναντι του 44,2% που συγκέντρωσε η Έφη Αχτσιόγλου.
Κατάληξη το President
Από την επόμενη της εκλογής του στη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης ήρθε αντιμέτωπος με ένα σφοδρό κύμα κριτικής που μετατράπηκε, σε μικρό χρονικό διάστημα, σε ανοιχτό εσωκομματικό μέτωπο. Συμπυκνώνεται στα λόγια του Νίκου Φίλη: «Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”».
Λίγο αργότερα, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου και βρισκόταν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, για δηλώσεις τους, με το ερώτημα της διαγραφής τους Στέφανο Τζουμάκα, Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα. Η Κουμουνδούρου, έστω και εξ’ αποστάσεως, παίρνει «φωτιά» για πρώτη φορά. Τα «στρατόπεδα» του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στα «χαρακώματα» για την «μάχη» του… President.
Στις 11 και 12 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο President η ολοκλήρωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την Κουμουνδούρου σε μια νέα πραγματικότητα. Γεμάτη εντάσεις, αντιδράσεις, ακόμη και αποδοκιμασίες ήταν η εναρκτήρια ομιλία του Κασσελάκη, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση απέναντι στους αμφισβητίες χαρακτηρίζοντάς τους ως... σάλτσα Πουμαρό. «Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες - πολιτική του Πουμαρό -, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, θα παρεμβαίνει στη Στέγη, στο Κλίμα, στη Φτώχεια, στα Δικαιώματα».
Η «Ομπρέλα», με μπροστάρη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημοποίησε την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «επιμένουμε αριστερά». Από την διήμερη συνεδρίαση αποχώρησε και η ομάδα Αχτσιόγλου-Χαρίτση με ένα αιχμηρότατο κείμενο κατά της νέας ηγεσίας του κόμματος, δείχνοντας πως θα ακολουθήσει στα βήματα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και πράγματι λίγες ημέρες αργότερα η ομάδα Αχτσιόγλου-Χαρίτση, στις 23 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε με κείμενο την αποχώρηση της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι 9 βουλευτές μαζί με τους 2 της «Ομπρέλας» συγκρότησαν την κοινοβουλευτική ομάδα της «Νέας Αριστεράς» με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.
Corporate culture, τα βουνά της Κρήτης και οι «λευκές επιταγές»
Επεισόδια, πολλά επεισόδια «έτρεξαν» μέχρι να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εκρηκτικό Συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου. Στην στρωμένη «τσόχα» της χριστουγεννιάτικης ραστώνης εάν πόνταρε κανείς στην φράση «ήρεμα νερά» για τον ΣΥΡΙΖΑ απλά θα έχανε τα χρήματα του. Έφτανε το νέο που μαθεύτηκε, ένα νέο που ήρθε και πάλι από τις ΗΠΑ, με τον τρόπο που έγινε γνωστό, πως ο Κασσελάκης έβαλε το χέρι στην τσέπη και δάνεισε το κόμμα του προκειμένου να βγουν τρέχουσες βαριές υποχρεώσεις, για να απλωθούν, χρονιάρες μέρες, μουρμούρες και ψίθυροι εντός και εκτός Κουμουνδούρου.
Χρονιάρες μέρες, στα Θεοφάνεια, μετά το έμπα του 2024 τα «ύδατα» του ΣΥΡΙΖΑ ταράχτηκαν και η καθημερινότητα της Κουμουνδούρου «φωτίστηκε» με νέους όρους. Cycle meeting, best practice, brainstorming, bonding, CEO και οτιδήποτε άλλο που «βγαίνει» μέσα από την corporate culture του Κασσελάκη. Η πρωτοβουλία για bonding με την πρόσκληση Κασσελάκη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση εργασίας από τις 19 έως τις 21 Ιανουαρίου στις Σπέτσες έστρεψε όλα τα βλέμματα και τους προβολείς, και πάλι, επάνω από την Κουμουνδούρου.
Μόλις τελείωσε ο «ΣΥΡΙΖΑ α λά Σπετσιώτα», άρχισε ο «χορός» της κομματικής πειθαρχίας. Η απόφαση του Κασσελάκη να αναγγείλει κομματική πειθαρχία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έφερε ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Εκεί όπου και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η σχέση του Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη. Με αφορμή την αντίδραση του Παύλου Πολάκη στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του σε μια θυελλώδη Κεντρική Επιτροπή, τον Ιανουάριο, επέλεξε να του στείλει σαφές μήνυμα πως «η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται», ενώ γινόταν γνωστό, παράλληλα, πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε στον Παύλο Πολάκη, μέσω τρίτου προσώπου, πως δεν θα ανεχθεί διαφοροποιήσεις σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Οι σχέσεις Κασσελάκη και Πολάκη δοκιμάζονταν εκείνο διάστημα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει «κίτρινες κάρτες» στον βουλευτή Χανίων. Λίγες μέρες αργότερα μάλιστα οι πληροφορίες μιλούσαν για σύγκρουση των δυο κατά την διάρκεια σύσκεψης του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκρουση, λέγεται, πως έφθασε σε τέτοιο σημείο όπου ο Κασσελάκης φέρεται να είπε στον κρητικό βουλευτή «Παύλο, αν δεν σου αρέσει, φύγε».
Λίγες ημέρες αργότερα νέος αναβρασμός επικράτησε στον ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστες ημέρες πριν ανοίξει η αυλαία του συνεδρίου του κόμματος. Το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς σαν ένα έμμεσο δημοψήφισμα ακόμη και για ταυτοτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, άναψε νέες «φωτιές» φέρνοντας κλυδωνισμούς και σκληρή κριτική στη ηγεσία του κόμματος καθώς απέναντι στην επιλογή αυτή έδειξε να στέκεται η πλειοψηφία του κόμματος, των στελεχών και των μελών.
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, για τα όσα κίνησε η κίνηση Κασσελάκη με το ερωτηματολόγιο, σε δυο «συνέχειες» έφερε τις αμοιβαίες υποσχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του προέδρου του κόμματος και των στελεχών της ΠΓ. Η συντριπτική πλειοψηφία της ΠΓ ξεκαθάρισε στον Στέφανο Κασσελάκη πως δεν του δίνει «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές κάλπες και εκείνος ανακάλεσε την επιστολή με την οποία επέρριπτε ευθύνες στην ΠΓ για την εικόνα του κόμματος, ενώ απέσυρε το «αίτημα» του για «λευκή επιταγή» μέχρι το 2027 που θα είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές.
«Εκρηκτικό» συνέδριο
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε πριν την έναρξη των διαδικασιών. Ο Αλέξης Τσίπρας με μια ηχηρή παρέμβαση ζήτησε ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες, καλώντας τον Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση για να μπει τέλος στην παρατεταμένη κρίση. Ο Κασσελάκης, απαντώντας στους εσωκομματικούς διαφωνούντες σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Τσίπρας: «Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» δήλωσε από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «εγώ πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι». Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε «παρούσα» και μπήκε απέναντι στον Κασσελάκη στην εσωκομματική εκλογική μάχη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, το ίδιο το Συνέδριο αποφάσισε να μην γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου πρόεδρου του κόμματος μπροστά στην διαφύλαξη της ενότητας και σε μια προσπάθεια να φτάσει η Κουμουνδούρου επαρκώς προετοιμασμένη, και όχι σε κλίμα πόλωσης, στις ευρωκάλπες του Ιουνίου.
Και τώρα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που συνιστά αποτυχία, όσο και να μην το αναγνωρίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη ΝΔ να χάνει 13 ολόκληρες μονάδες και ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους στις ευρωκάλπες, ετοιμάζεται το season 2 της ανεξέλεγκτης αντιπαράθεσης εντός της Κουμουνδούρου. Προσεχώς…
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.