Την εικόνα του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που θα αλλάξει το κέντρο της Αθήνας παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη μεταμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου αυτό θα αντικατοπτρίζει την πορεία και την εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Η παρουσίαση δεν αφορά κάποιο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά μία μελέτη του αρχιτεκτονικού προσχεδίου που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση του έργου, το οποίο φέρει τις υπογραφές των αρχιτεκτονικών γραφείων Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και Αλέξανδρου Τομπάζη. Το «γκροτεσκ» δεν βρίσκεται μόνο στα επίσημα εγκαίνια ενός προσχεδίου μίας μελέτης. Αλλά και στο γεγονός ότι η ενασχόληση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν εξ αρχής προβληματική.
Θυμίζουμε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019, ο Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την «ενοποίηση του ΕΜΠ με το Αρχαιολογικό Μουσείο». Για να προκύψει αργότερα το πρόβλημα ότι η κυβέρνηση και το κράτος δεν είχαν καμία δυνατότητα παρέμβασης στο χώρο του ΕΜΠ σύμφωνα με το νόμο περί κληροδοτημάτων. Στη συνέχεια, η ενοποίηση ξεχάστηκε όπως και οποιαδήποτε σοβαρή αλλαγή στο νυν Αρχαιολογικό Μουσείο για να το θυμηθούν προεκλογικά και να εγκαινιάζουν κάτι λιγότερο από μακέτες.
Επιπρόσθετα, καμία σοβαρή αλλαγή δεν έχει γίνει στο γειτονικό Ακροπόλ που παραμένει ακόμη ένα κτίριο - φάντασμα.
«Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα της Κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ήταν όμως και ένα προσωπικό όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια επιθυμία του να προσφέρει ουσιαστικά στην αναγέννηση της συγκεκριμένης περιοχής των Αθηνών» υποστήριξε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Εξήγησε ακόμα πως «το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ένα μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία».
Από την πλευρά του ο αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ αναφερόμενος στον διαγωνισμό έκανε λόγο για μία εντυπωσιακή και πολύ καλά δομημένη διαδικασία .
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύο διαφορετικές προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.
«Ο πρώτος στόχος ήταν οι περισσότεροι και καλύτεροι χώροι. Ο δεύτερος, και σαφώς πιο δύσκολος, ήταν να δημιουργήσουμε πιο ισχυρές σχέσεις μεταξύ μουσείου και πόλεως», συμπλήρωσε.
Η νέα επέκταση δεν φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την υπάρχουσα αρχιτεκτονική αλλά να δημιουργήσει ένα αρμονικό σύνολο χώρων που θα ισορροπεί μεταξύ του παλιού και του νέου.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα αποτελείται από δύο κτίρια, το παλιό και το νέο - συνολικά οι χώροι του θα ξεπερνούν τα 30.000 τ.μ - τα οποία θα είναι ενοποιημένα και θα βρίσκονται σε «συνομιλία» με τα άλλα εμβληματικά κτίρια της περιοχής, όπως το Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και το «Ακροπόλ», με το οποίο ωστόσο δεν θα γίνει υπόγεια σύνδεση όπως αρχικά προβλεπόταν.
{https://www.youtube.com/watch?v=jMMfCeFM8Rs}
Συγκέντρωση έξω από το Μουσείο
Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει προχωρήσει η Αστυνομία στην οδό 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) λόγω συγκέντρωσης ατόμων έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ειδικότερα η Τροχαία εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων από την οδό Πανεπιστημίου έως την οδό Στουρνάρη.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.