Οι αλμυρές και γλυκές λιχουδιές στη δουλειά ή στο σχολείο επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό αλλά και την υγεία μας με περιττά έξοδα και επιβλαβή συστατικά αμφιβόλου προέλευσης.
Για τους ανθρώπους λοιπόν που θέλουν κάτι νόστιμο και γρήγορο για το σχολείο ή τη δουλειά, η συνταγή που πρότεινε σήμερα ο σεφ Δημήτρης Μακρυνιώτης στο «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, απλά τα «σπάει».
Πρόκειται για το καλτσόνε, μια τσέπη από ζύμη πίτσας σε σχήμα μισοφέγγαρου που κρύβει μέσα της λειωμένο τυράκι και αλλαντικά η -για τους γλυκατζήδες- μαύρη σοκολάτα και ξηρούς καρπούς με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι, για όταν νιώθουμε τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού μας πολύ χαμηλά.
Και το καλύτερο; Γίνεται ακόμα και αν δεν έχουμε μίξερ, δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη γνώση ή δεξιότητα και η μεγαλύτερη «δυσκολία» του είναι ότι πρέπει να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για καμιά ώρα σε ζεστό σημείο για να διπλασιαστεί
Υλικά για τη ζύμη (3-4 κομμάτια):
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
250 ml νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Στον κάδο ζυμώματος του μίξερ ή σε λεκανάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Τοποθετούμε την ζύμη σε μπάλα σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη, καπάκι αν έχει το σκεύος και μια πετσέτα.
Αφήνουμε σε σημείο σχετικό θερμό, χωρίς ρεύματα, για να διπλασιαστεί. Συνήθως αυτό διαρκεί μια ώρα περίπου.
Όταν φουσκώσει το ζυμάρι, το χωρίζουμε σε 4 μέρη. Πλάθουμε κάθε μέρος σε μπάλα και τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας, σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, κάτω από μια πετσέτα.
Ανοίγουμε την κάθε μπάλα ζύμης σε κύκλο με τη βοήθεια ενός πλάστη ή ακόμα και ενός γυάλινου μπουκαλιού. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτή – πίτσα κάνουμε, δεν κάνουμε τυρόπιτα.
Απλώνουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας στην μισή έκταση της ζύμης και διπλώνουμε. Αν το σχήμα δεν είναι τέλειος κύκλος -το πιθανότερο-, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τραβάμε λίγο με τα δάχτυλα και στρώνει.
Πιέζουμε καλά με τα δάχτυλά μας περιμετρικά για να κλείσει η ζύμη και κάνουμε με ένα μαχαίρι δυο μικρές εγκοπές στο πάνω μέρος για να φεύγει ο υδρατμός στο ψήσιμο και να μην φουσκώσει, σπάσει και χυθεί η γέμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 -240 βαθμούς για 10 - 15 λεπτά περίπου, ανάλογα με τη θερμοκρασία.
TIPS:
Για τη γέμιση επιλέγουμε τυρί τριμμένο που λειώνει, χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία. Ιδανικά είναι τα mix τυριών που βρίσκουμε έτοιμα για πίτσα, αλλά και η φρέσκια γραβιέρα, το κασέρι κ.λπ.
Αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε τη γέμιση με μανιτάρια ή κάποιο άλλο λαχανικό, πρέπει πρώτα να το σοτάρουμε για να αποβάλει την υγρασία του.
Δεν προσθέτουμε σάλτσα για να μην νοτίσει η ζύμη και να μην έχουμε «ατυχήματα» τρώγοντας.
Δεν παραγεμίζουμε τα καλτσόνε.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.