Ποιο είναι το λαχανικό -φρούτο κατά τους επιστήμονες- που η γεύση του είναι συνώνυμη του καλοκαιρινού; Για τους Έλληνες, και τους Μεσόγειους γενικότερα, η απάντηση είναι η ντομάτα. Ζουμερή, μυρωδάτη, με έντονη οξύτητα που μετριάζει τη γλύκα της, δεσπόζει στο τραπέζι μας και ταιριάζει μοναδικά με τη φέτα.
Η ντοματόπιτα είναι μια πίτα καλοκαιρινή -μην επιχειρήσετε ποτέ να τη φτιάξετε με ντομάτες θερμοκηπίου- που συμπυκνώνει στη γέμισή της όλες τις γευστικές αναμνήσεις μας. Απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια, ειδικά αν την κάνουμε με φύλλο εμπορίου, και η μοναδική προσοχή που απαιτεί είναι στο ψήσιμο.
Επειδή η πρώτη ύλη έχει πολλή υγρασία, θέλει υψηλή θερμοκρασία (200 βαθμούς) και μεταλλικό ταψί (αποφεύγουμε τα πυρίμαχα) που είναι καλός αγωγός της θερμότητας για να ψηθεί καλά και να γίνει τραγανό του φύλλο.
Υλικά:
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
12 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρούς κύβους
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. ρίγανη ξερή
1 κ.γ. βασιλικό ξερό
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. δυόσμο ξερό
400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
Σουσάμι, για το πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο, + έξτρα για το λάδωμα των φύλλων
Δείτε τον τρόπο παρασκευής της ντοματόπιτας από τον σεφ Γιώργο Τσούλη:
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.