Ήταν πριν από λίγες ημέρες, σε ημερίδα που διοργάνωσαν οι φαρμακοποιοί, που ο υπουργός Υγείας διαμήνυσε ότι θα περιοριστεί στο ελάχιστο ή και θα καταργηθεί κατά περίπτωση, η εισαγωγή φαρμάκων πρώιμης πρόσβασης, δίνοντας το παράδειγμα ενός φαρμάκου για σπάνια νευρολογική πάθηση, που συνταγογραφήθηκε κατά κόρον στην Ελλάδα μετά την έγκρισή του στις ΗΠΑ και πριν καν λάβει την αντίστοιχη έγκριση από τον ΕΜΑ στην Ευρώπη.
Τελικά, το φάρμακο αποδείχτηκε ότι είχε σοβαρές παρενέργειες και διακόπηκε η χορήγησή του παντού στον κόσμο, ενώ η Ελλάδα είχε χάσει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ…
Αλλά το παράδειγμα αυτό δεν φαίνεται να πείθει τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα, ούτε τους συγγενείς τους, καθώς μία γενικευμένη τέτοια πολιτική, θα τους αποκλείει στο εξής από νέες, σωτήριες θεραπείες για την έγκριση των οποίων απαιτούνται μήνες που -πολλές φορές- δεν έχουν στη διάθεσή τους…
Χθες η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος εξέδωσε μία ανακοίνωση - αγωνίας προσπαθώντας να αποφύγει τα χειρότερα… «Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη για αυστηροποίηση των διαδικασιών πρώιμης πρόσβασης σε θεραπείες που εισάγονται για τους Έλληνες ασθενείς μέσω του ΙΦΕΤ, η Ε.Σ.Α.Ε. έχει διατυπώσει την πάγια θέση της για την ανάγκη κάλυψης των αναγκών των σπάνιων ασθενών σε ζωτικής σημασίας θεραπείες, κρίσιμες για την επιβίωσή τους, σε ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας. Ωστόσο, θέλουμε να τονίσουμε ότι ο αυτονόητος έλεγχος των διαδικασιών εισαγωγής φαρμάκων μέσω του ΙΦΕΤ θα πρέπει να διατηρήσει την πρώιμη πρόσβαση σε θεραπείες που έχουν λάβει υπό όρους έγκριση από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ΗΠΑ) και τον EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων), ώστε να ικανοποιούνται οι ακάλυπτες ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, εκ των οποίων 500.000 ζουν με σπάνιες παθήσεις.
Τα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε φάρμακα που έχουν λάβει «έγκριση υπό όρους» αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών το οποίο πρέπει να διατηρηθεί χωρίς προσκόμματα».
Και συνεχίζουν από την Ένωση ειδικά για το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Γεωργιάδης:
«Η ανακοίνωση της διακοπής χορήγησης στην Ελλάδα του Relyvrio (πρώιμης θεραπείας με άδεια επείγουσας πρόωρης χρήσης από τον FDA για τους ασθενείς με Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση - ALS), παρόλο που αποτελεί ένα μεμονωμένο παράδειγμα, δεν πρέπει να παρεμποδίσει την εισαγωγή φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς, ειδικά για αυτούς με σπάνιες νόσους. Υπάρχουν σαφώς περισσότερες περιπτώσεις όπου φάρμακα με «υπό όρους έγκριση» που διατίθενται αρχικά μέσω προγραμμάτων πρώιμης πρόσβασης κατέληξαν σε επιτυχημένη πλήρη έγκριση από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς, προσφέροντας νωρίς τεράστια οφέλη στους ασθενείς.
Η ευθύνη για την αποδοτική λειτουργία των προγραμμάτων πρώιμης πρόσβασης ανήκει σε όλους μας, και απαιτεί συνεργασία και διαφάνεια.
Η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (Ε.Σ.Α.Ε.), εκπροσωπώντας τα δικαιώματα των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεση του υπουργείου Υγείας, ώστε να συνεισφέρει με την πολύχρονη και συμπυκνωμένη εμπειρία της σε έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με στόχο τη βελτιστοποίηση και την εξασφάλιση της έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης στις θεραπείες, σε ένα βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Επειδή η σοβαρότητα των σπάνιων ασθενειών απαιτεί τεκμηριωμένο λόγο, προσοχή, συμμετοχή, και ενσυναίσθηση στον δημόσιο διάλογο από όλους μας, έχουμε συμπεριλάβει στο επισυναπτόμενο ένα πλήρες ενημερωτικό κείμενο θέσεων της Ένωσης με βιβλιογραφικές αναφορές».
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.