Ένας επαρκής και βαθύς ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού και του νευρικού μας συστήματος, όσο και για την ψυχική μας υγεία και την ποιότητα ζωής μας.
Ωστόσο, σχετική έρευνα του 2020 διαπίστωσε ότι πάνω από το 60% των συμμετεχόντων νιώθουν εξαντλημένοι αντί για ξεκούραστοι όταν ξυπνούν το πρωί. Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο παρατηρούν πολλοί ενήλικες ακόμα και εάν έχουν κοιμηθεί 8 ώρες το προηγούμενο βράδυ.
Κάτι τέτοιο, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, που σχετίζονται με την ποιότητα του ύπνου, καθώς και τη σωματική, ή ψυχική μας υγεία. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει κάποιο επεισόδιο αϋπνίας ή υπνικής παράλυσης, ωστόσο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν καταγράφονται συμπτώματα σε συστηματική βάση και έτσι δε συνιστούν διαταραχή.
Παρόλα αυτά υπάρχουν δεκάδες διαταραχές του ύπνου, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Δείτε 10 από τις πιο κοινές από αυτές.
1. Υπνική Παράλυση
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η υπνική παράλυση είναι ένα φαινόμενο που πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου υπνικής παράλυσης, η συνείδηση του ατόμου έχει ξυπνήσει, ωστόσο αυτό αδυνατεί να κουνήσει τα μέλη του σώματός του και νιώθει ότι κάποιος πιέζει το στήθος του. Πρόκειται για τη γνωστή «Μόρα», σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, η οποία στην πραγματικότητα έχει καθαρά νευρολογικά και ψυχολογικά αίτια.
2. Σύνδρομο Κλέιν – Λεβίν (KLS)
Γνωστό και ως το «σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης» είναι μία κυρίως νευρολογική διαταραχή και οι πάσχοντες κοιμούνται ασταμάτητα 15-20 ώρες την ημέρα.
3. Σύνδρομο εκρηγνυόμενης κεφαλής
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή, συνήθως ξυπνάνε μετά από μία με δύο ώρες ύπνου, από έναν εκκωφαντικό ήχο στο κεφάλι τους. Άλλοι το περιγράφουν ως έκρηξη ή πυροβολισμό και άλλοι ως στριγγλιά. Οι επιστήμονες ακόμη δεν είναι σίγουροι τι το προκαλεί.
4. Θανατηφόρα οικογενής αϋπνία
Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια πάθηση, η οποία ωστόσο έχει θανατηφόρες συνέπειες για τον οργανισμό. Πρόκειται για μία ειδική μορφή αϋπνίας που οδηγεί σε πανικό, άγχος, παραισθήσεις, ταχεία απώλεια βάρους, απόλυτη απώλεια του ύπνου, άνοια και τελικά θάνατο. Για την ακρίβεια ο θάνατος επέρχεται περίπου 6 με 32 μήνες από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Η πάθηση επηρεάζει τον θάλαμο του εγκεφάλου προκαλώντας παραισθήσεις και αδυναμία συγκέντρωσης και συντονισμού κινήσεων. Θεωρείται επίσης σε ένα βαθμό κληρονομική, αφού τα παιδιά των ασθενών έχουν 50% πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση μεγαλώνοντας.
5. Σεξαϋπνία
Ομοίως με την υπνοβασία, ο πάσχων μπορεί να επιχειρήσει να συνευρεθεί ερωτικά στον ύπνο του, χωρίς ωστόσο να θυμάται τίποτα από αυτά το επόμενο πρωί.
6. Ασταμάτητος Ύπνος
Είναι πραγματικά ο ορισμός του «κοιμάμαι όρθιος». Οι πάσχοντες από αυτή τη διαταραχή, ακόμα κι όταν είναι ξύπνιοι, νιώθουν σαν να βρίσκονται σε ένα διαρκές jet-lag. Έχουν πολύ μεγαλύτερο κιρκαδικό κύκλο από τον μέσο άνθρωπο και αυτό συχνά οφείλεται στις αλλαγές του φωτός, γι' αυτό οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτή τη διαταραχή.
7. Ναρκοληψία
Προκαλείται από αυτοάνοση καταστροφή των νευρώνων που παράγουν υποκρετίνη στον εγκέφαλο, διαταράσσοντας τον κύκλο ύπνου-ξύπνιου του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα, οι πάσχοντες πέφτουν κυριολεκτικά ξεροί για ύπνο, απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν έχουν βγει για φαγητό ή αν οδηγούν.
8. Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας
Άλλη μία μορφή υπνοβασίας που στέλνει τον πάσχοντα γραμμή στο ψυγείο της κουζίνας. Ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τρώνε ασταμάτητα, ενώ το επόμενο πρωί δε θυμούνται τίποτα.
9. Διαταραχή του REM
Το REM είναι η στιγμή που τα όνειρα είναι πιο έντονα, ωστόσο στην περίπτωση της συγκεκριμένης διαταραχής, ο πάσχων αντιδρά κανονικά στα ερεθίσματα των ονείρων του, παραμιλώντας ή και κάνοντας φυσικές κινήσεις.
10. Σύνδρομο απροσδόκητου νυχτερινού θανάτου
Συμβαίνει κυρίως σε νεαρούς άνδρες στην Νοτιοανατολική Ασία. Η αιτία είναι ακόμα άγνωστη, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν, ότι απλά κατά τη διάρκεια του ύπνου σταματάει η καρδιά και δεν επανέρχεται.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.