Η μαστογραφία είναι μια εξέταση που φοβίζει, δημιουργεί άγχος, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται σωτήρια για πολλές γυναίκες.
Πρόκειται για ακτινογραφία του μαστού με ένα ειδικό μηχάνημα, το οποίο λέγεται μαστογράφος. Η αξία της αναμφισβήτητη, καθώς υπήρξε και παραμένει το κατεξοχήν εργαλείο ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.
Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, υπάρχουν και γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία. Αυτό συμβαίνει κυρίως για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες που δεν γνωρίζουν τη διαδικασία και ενδεχομένως αυτό να αποτελεί τον πλέον ανασταλτικό παράγοντα.
Απαντήσεις σε όλα αυτά δίνει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.
Πώς βγαίνει η μαστογραφία
Ο μαστός τοποθετείται στην ειδική θέση του μηχανήματος και συμπιέζεται ελαφρά. Η απεικόνιση του μαστού γίνεται σε φιλμ.
Εάν η μαστογραφία πονάει
Η μαστογραφία δεν πονάει, πρέπει να υπάρξει όμως μια ελαφρά πίεση για να έχει καλύτερη εικόνα. Στις περιπτώσεις όμως που ο μαστός είναι πυκνός τότε χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση που μπορεί και να προκαλέσει πόνο.
Ποιες είναι οι πληροφορίες που δίνει η μαστογραφία
Η μαστογραφία δίνει πληροφορίες για τα ψηλαφητά ογκίδια αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ανακαλύψει μη ψηλαφητές ανωμαλίες που η ίδια η γυναίκα ή ο ιατρός της δεν μπορούν να ψηλαφήσουν.
Η μέση διάμετρος ογκιδίου που ανευρίσκεται στις γυναίκες που κάνουν τακτικά μαστογραφία είναι 1 εκατοστό.
Το μέγεθος ογκιδίου που κατά μέσον όρο ανευρίσκεται στις γυναίκες που κάνουν για πρώτη φορά μαστογραφία είναι το 1,5 εκατοστά.
Το αντίστοιχο μέγεθος ογκιδίου που ανευρίσκεται στις γυναίκες που κάνουν τακτικά αυτοεξέταση είναι 2 εκατοστά.
Το μέγεθος του ογκιδίου που κατά μέσον όρο ανευρίσκεται τυχαία είναι 3,5 εκατοστά!
Η μαστογραφία δεν είναι επικίνδυνη
Παρ’ όλο που η εξέταση γίνεται με ακτίνες, δεν είναι επικίνδυνη εξέταση, αφού οι σημερινοί μαστογράφοι είναι χαμηλής δόσης και εκπέμπουν πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας, η οποία δεν βάζει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας.
Ωστόσο, απαιτείται προσοχή, ακριβώς επειδή η μαστογραφία έχει κάποια δόση ακτινοβολίας, θα πρέπει να φροντίζουμε η μαστογραφία που θα κάνουμε να είναι καλής ποιότητας αφενός για να μας εξασφαλίσει σωστή διάγνωση και αφετέρου να μη χρειαστεί η γυναίκα να την επαναλάβει και να πάρει ξανά ακτινοβολία.
Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη μαστογραφία χωρίς συμπτώματα
Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεταξύ 35 έως 40 χρονών και αποτελεί τη μαστογραφία αναφοράς για το μέλλον.
Πρέπει γνωρίζετε επίσης ότι: Η μαστογραφία έχει πετύχει τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30%-40% σε γυναίκες ηλικίας 40 - 69 ετών.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται μαστογραφία για προληπτικό έλεγχο
Κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών και αυτό επειδή μετά την ηλικία αυτή ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνει. Έτσι αν τύχει στο μεταξύ να αναπτυχθεί καρκίνος του μαστού θα διαγνωσθεί σε πολύ αρχικό στάδιο.
Μπορεί να κάνει μαστογραφία μια γυναίκα κάτω των 30 ετών;
Ναι, η γυναίκα μπορεί να κάνει μαστογραφία σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η απάντηση. Εφόσον, ωστόσο, υπάρχει κάποιος λόγος. Και αυτό επειδή στις ηλικίες κάτω των 30 ετών:
Ο μαστός είναι πλούσιος σε αδενικό ιστό, άρα πυκνός στη μαστογραφία, κατά συνέπεια η ανάγνωση της μαστογραφίας δεν είναι πάντα εύκολη.
Ο μαζικός αδένας σ’ αυτές τις ηλικίες είναι πιο ευαίσθητος στην ακτινοβολία και δεν πρέπει να ακτινοβολείται ο μαστός χωρίς λόγο και αιτία.
Αποποίηση ευθύνης
Ο ιστότοπος είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία συνάθροισης, ταξινόμησης και ανάρτησης συνοπτικών ειδήσεων και νέων από άλλους ελληνικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, μέσω της τεχνολογίας RSS. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για την επάρκεια, ποιότητα, πληρότητα ή ακρίβεια των ειδήσεων και των νέων που δημοσιεύονται. Δείτε περισσότερα στο τμήμα "Αποποίηση Ευθύνης" των Ορων Χρήσης.